Pomidoro - restauracja pizzeria bar
nasza filozofia

Pomidoro to doskonałe miejsce na poranną kawę i na wieczornego drinka.
Zapraszamy do baru!

 

DRINK BAR

Bloody Mary
Wódka, sok z cytryny, sok pomidorowy, tabasco, pieprz

Mojito
Rum, brązowy cukier, limonka, świeża mięta

Cuba Libre
Rum, Coca cola, sok z cytryny

Negroni
Campari, gin, martini rosso

Margarita
Tequila, triple sec, sok z limonki

Tequila Sunrise
Tequila, sok pomarańczowy, grenadina

Spritz Aperol
Prosecco, aperol, woda gazowana

Caipiroska/Caipirinha
Wódka/Cachaca, cukier trzcinowy, limonka

20 zł

20 zł

20 zł

20 zł

20 zł

20 zł

20

20 zł

 

SOFT DRINK

Moijto Virgine
Sprite, cukier brązowy, limonka, świeża mięta

20zł

 

ALKOHOLE

Soplica smakowa - sekcja 40ml

Finlandia, Absolut, Green Mark, Russkij Standard 40ml

Żubrówka czarna 40ml

Beluga 40ml

Żubrówka 40ml

Hennessy VS 40ml

Hennessy Fine de Cognac 40ml

Ardbeg 10y 40ml

Johnnie W Black 12y 40ml

Johnnie Walker Red 40ml

Chivas Regal 12y 40ml

Jack Daniels 40ml

Glenmorangie 10y 40ml

Olmeca Silver 40ml

Olmeca Gold 40ml

Campari, Aperol 40ml

Martini Rosso, Bianco, Dry 80ml

Amaro Lucano, Sambuca, Bacardi, Pernod 40ml

Fireball, Torres 10yo, Cointreau 40ml

Limoncello, Jegermaister 40ml

Grappa Amarone 40ml

Grappa trentina barrique 40ml

Grappa 18 lune 40ml

Grappa Wiliams 40ml

Calvados fine, Calvados Horse d'Age 40ml

Gin Gordon's, Malibu 40ml

Jim Bean, Ballantines, Grant's, Tullamore Dew 40ml

Glenmorangie 10yo, Glenfiddich 15yo 40ml

Ardbeg 10yo 40ml

Hennessy XO 40ml

Porto red/white 80ml

Fernet Branca / Menta 40 ml

9

11 zł

10

24

9 zł

22 zł

26 zł

32 zł

18 zł

14 zł

18 zł

16 zł

29 zł

18

20 zł

12 zł

16 zł

14 zł

16 zł

14 zł

33

22

25

23

25/40 zł

12 zł

14 zł

25

29

79

19

22zł

 

krwawamary.png

Za twórcę Krawej Mary uchodzi amerykanin, Fernand Petiot, pracujący
w Harry's New York Bar w Paryżu.
Był rok 1920, kiedy słynny barman zmieszał wódkę z sokiem pomidorowym.

krwawamary_foto.jpg 

Kilkanaście lat później drink powędrował razem z z Fernandem do Nowego Yorku, gdzie objął posadę barmana w King Cole Bar w Hotelu St. Regis. Drink zdobył popularność na tyle, że w 1972 roku została wprowadzona butelkowa wersja drinku o nazwie Tabasco Bloody Mary Mix. Ta wersja na dobre rozsławiła Krwawą Mary. Oczywiście jest to tylko jedna z wielu historii tego popularnego drinka, w którym pierwsze skrzypce gra pomidor! Kto naprawdę był ojcem Krwawej Mary? Sprawa pozostanie owiana tajemnicą.

Przepis klasyczny

90 ml wódki
180 ml soku pomidorowego
30 ml soku cytrynowego
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
2-3 krople sosu tabasco
1 szczypta soli selerowej
1 szczypta pieprzu
1 szczypta soli zwykłej

Shakerować z lodem i przecedzić do cylindrycznej szklanki z 2-3 kostkami lodu. Garnirować listkami selera bądź łodygą selera naciowego.

 

nasze menu